home
ALGEMENE VRAGEN
“Veel gestelde vragen”ALGEMENE VRAGEN

Algemene vragen

Ik heb een juridisch probleem, wat nu?

Niet voor ieder juridisch probleem hoeft u meteen naar de rechter. Een advocaat kan u adviseren over uw rechten en plichten. Hij/zij kan u ook doorverwijzen naar een andere (juridisch) hulpverlener als dat nodig is.

Moet ik een rechtsbijstandverzekering hebben als ik juridische hulp nodig heb?

U kunt ook naar een advocaat gaan als u geen rechtsbijstandsverzekering heeft. Als u wel een rechtsbijstandsverzekering kunt u ook een afspraak maken met een advocaat. Bij een rechtsbijstandverzekeringen werken meestal geen advocaten maar juristen. Niet iedere zaak is geschikt om door een jurist van een rechtsbijstandverzekering te laten behandelen. Uw advocaat kan met u overleggen of u uw probleem aan de rechtsbijstandsverzekering moet melden.

Wat kost een advocaat?

Een advocaat werkt meestal met een uurtarief. Het is belangrijk dat u vooraf met uw advocaat afspraken maakt over het uurtarief of over een vaste prijs afspraak. De advocaat is zijn verplicht om de afspraken die met u zijn gemaakt schriftelijk vast te leggen, zodat u weet waar u aan toe bent. Boddaert Advocaten werkt ook op basis van een toevoeging/pro deo.

Wat is pro deo?

Pro deo is een term die vroeger gebruikt werd als een advocaat een zaak behandelt voor een cliënt die een laag inkomen heeft. De advocaat krijgt een vergoeding van de overheid voor zijn werk. De cliënt moet een eigen bijdrage betalen. De toevoeging, zoals dat tegenwoordig heet, wordt verstrekt door de Raad voor Rechtsbijstand. U kunt bij uw advocaat informeren of u hiervoor in aanmerking komt.

Werkt Boddaert Advocaten ook met toevoegingen/ pro deo?

De advocaten van Boddaert Advocaten werken op basis van een toevoeging als u daarvoor in aanmerking komt. Komt u niet in aanmerking voor een toevoeging dan kunt u met uw advocaat een prijsafspraak maken.

Mag ik zelf een advocaat kiezen?

Iedereen heeft recht om zelf een advocaat te kiezen. Een advocaat heeft niet de plicht om uw zaak ook altijd aan te nemen. Rechtsbijstandverzekeringen verplichten verzekerden nog wel eens om gebruik te maken van een advocaat uit het netwerk van de rechtsbijstandsverzekering. U bent niet verplicht daar gebruik van te maken. U mag de advocaat kiezen die bij u past en die gespecialiseerd is in uw juridisch probleem.

Kan ik van advocaat veranderen?

Het is belangrijk dat u vertrouwen heeft in uw advocaat en dat u zich prettig bij hem/haar voelt. Het kan zijn dat u en uw advocaat het niet eens zijn over de aanpak van uw zaak. U kunt dan altijd van advocaat veranderen als u dat wilt. Niet iedere advocaat wild een zaak overnemen die eerst door een andere advocaat is behandeld. Het is belangrijk dat u met uw nieuwe advocaat goede afspraken maakt over de overdracht van uw zaak. Voordat u over stapt is het verstandig om met uw oude advocaat uw zaak financieel af te wikkelen.

Is het eerste gesprek gratis?

Bij Boddaert Advocaten is het eerste gesprek gratis. De Orde van Advocaten en diverse Specialistenverenigingen adviseren een gratis eerste gesprek van een half uur. Boddaert Advocaten houdt zich niet strikt aan een gesprek van een half uur. Wij vinden het belangrijk dat er voldoende tijd is om uw zaak te bespreken. Het is alleen niet de bedoeling dat een eerste adviesgesprek uren in beslag neemt.

bel ons
 

Boddaert Advocaten