home
Ellen Copini
“Een heftig auto ongeval, maar het leven gaat verder”Ellen Copini

Een heftig auto ongeval

Vandaag een hele bijzondere zaak afgesloten. Bijna 8 jaar geleden maakte ik kennis met cliënte en haar echtgenoot. Zij waren van achteren aangereden door een vrachtwagen. Mevrouw was relatief lichtgewond geraakt (een gebroken pols), maar meneer kon al direct na het ongeval niet meer uit zijn auto stappen en bleek een dwarslaesie te hebben opgelopen.

Mijn eerste ontmoeting met het gezin was nog in het ziekenhuis. Iedereen, man, vrouw en drie volwassen kinderen, waren duidelijk en begrijpelijk nog heel erg onder de indruk van wat er was gebeurd, en nog onwennig en onwetend over wat hen te wachten stond.

Lang en moeizaam revalidatieproces

Een lang en moeizaam revalidatieproces met veel tegenslagen, waaronder ook nog een herseninfarct, volgde. In de tijd dat cliënt in Heliomare aan het revalideren was, heb ik in samenspraak met ergotherapeut en adviseur Monique Meerevoort geïnventariseerd welke aanpassingen aan de woning moesten worden uitgevoerd, zodat cliënt weer thuis kon wonen. Een groot project met ergotherapeut, architect en aannemer. Uiteraard allemaal in nauw overleg met de aansprakelijke verzekeraar. Het ging om ingrijpende aanpassingen, maar gelukkig wel uitvoerbaar. Zo is een slaapkamer met badkamer op de begane grond aan het huis gebouwd en is de keuken geheel rolstoel toegankelijk gemaakt. Ook zijn er op de begane grond elektrisch bedienbare deuren geïnstalleerd.

Eind 2011 komt cliënt weer thuis. Moet je nagaan: je stapt ’s morgens je woning uit met de bedoeling om ’s avonds weer thuis te komen. In plaats daarvan kom je ruim 1,5 jaar later in een rolstoel je inmiddels aangepaste woning binnen.

Euthanasie

Helaas gaat het voor cliënt allemaal erg moeizaam. De ene dwarslaesie is de andere dwarslaesie niet. Cliënt heeft erg veel last van spasmen en ontzettend veel pijn. Meerdere keren wordt hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis of in het revalidatiecentrum om dit en bijkomende complicaties onder controle te krijgen, maar dit lukt niet.

Op een gegeven moment krijgt cliënt te horen dat er geen alternatieven meer zijn. De klachten zijn zo hevig en overheersend dat er uiteindelijk geen aanvaardbare kwaliteit van leven meer is. In samenspraak met het gezin kiest cliënt uiteindelijk voor euthanasie. Bijna 5 jaar na het ongeval overlijdt hij.

Dankbaar

Voor mij als letselschade advocaat was het heel bijzonder om dit proces van dichtbij mee te maken. Ik was kort na het ongeval al betrokken bij de zaak en je treedt dan binnen in de intimiteit van een gezin. Ik ben cliënt en zijn gezin dankbaar dat zij mij dat vertrouwen hebben gegeven en mij toelieten in hun gezin. Dat is nodig om je werk als letselschade advocaat goed te kunnen uitvoeren, maar cliënten moeten dat ook maar kunnen. Slachtoffers hebben niet om het ongeval gevraagd, hebben daar meestal zelfs part noch deel aan gehad. Door het ongeval raken zij plotseling in een situatie verzeild, waarin zij met allerlei mensen, die overigens de beste bedoelingen hebben, van alles moeten delen. Het gaat er niet om dat je iets te verbergen hebt, maar je raakt hierdoor buiten je wil om een groot deel van je privacy kwijt. En dan komt er ook nog een letselschade advocaat langs, die  graag wil helpen, maar daartoe allerlei informatie nodig heeft.

Het contact met deze familie was hecht en goed. Ik had enorme bewondering voor de wijze waarop zij deze moeilijke tijd met elkaar doorkwamen en elkaar daarin ondersteunden. Mijn rol als advocaat beperkt zich uiteraard vooral tot het financieel regelen van de schade, maar het mooie van dit vak is dat je het slachtoffer echt kunt helpen door orde in de chaos te scheppen, oplossingen aan te dragen en financiële zaken te regelen.

Een ongeval komt altijd onverwachts. Niemand is daarop voorbereid. Je kunt je daarop ook niet voorbereiden. Als een ongeval gebeurt, staat je hele leven op z’n kop. Niet alleen het leven van het slachtoffer zelf, maar ook van de mensen om het slachtoffer heen.

Afronding

In deze zaak zijn we jarenlang bezig geweest om de letselschade te regelen. Door het overlijden van cliënt is de zaak juridisch gezien van een letselschade verandert in een overlijdensschade. Op dat moment treedt weer een andere berekeningswijze van de schade in werking. Maar ook dat is nu afgerond. En afronding van de letselzaak betekent ook weer een nieuwe fase in het verwerkingsproces. Het gaat goed met het gezin. Ik weet zeker dat cliënt trots op ze zou zijn geweest. Vandaag hebben wij na 8 jaar afscheid van elkaar genomen en dat voelt raar, maar is ook goed.

Het leven gaat verder. Wat een mooi vak heb ik toch.

 

 

 

 

Boddaert Advocaten