home
door: Ellen Copini, advocaat/mediator
“Excuses aangeboden door OM”door: Ellen Copini, advocaat/mediator

Excuses

Op 10 september 2017 was NRC fotograaf Chris Keulen getuige van een vechtpartij tussen een Amerikaanse militair en een activist. Op het politiebureau moest Keulen de geheugenkaart met foto’s van het gevecht afstaan. Dat weigerde hij, waarna hij werd gearresteerd en enige tijd vast zat. Het leidde uiteraard tot de nodige ophef in de krant en ook de politiek ging zich er mee bemoeien: de persvrijheid was in het geding.

Enkele dagen na dit incident heeft het Openbaar Ministerie geconcludeerd dat de inbeslagname van de geheugenkaart en de arrestatie van deze fotograaf onrechtmatig waren. Het Openbaar Ministerie heeft zowel aan de fotograaf zelf en ook aan de NRC hoofdredacteur telefonisch zijn excuses aangeboden. De zaak tegen Keulen is geseponeerd en de gekopieerde beelden zijn vernietigd.

Het OM heeft ruiterlijk toegegeven, dat niet de juiste procedure is gevolgd.

Zowel de fotograaf Keulen als ook hoofdredacteur Vandermeersch waarderen de ruimhartige excuses van het OM. Voor beiden is het incident hiermee direct afgedaan.

En zo hoort het ook! Waar gehakt wordt, vallen spaanders.

Wie kan volmondig bevestigen dat hij nooit een fout heeft gemaakt bij de uitvoering van zijn werkzaamheden? Niemand toch zeker. En wat is de oplossing als een fout is gemaakt? Openheid van zaken geven en onomwonden oprechte excuses aanbieden. Zo neem je de verantwoordelijkheid voor gemaakte fouten en niet meer dan dat. Dat is ook niet nodig.

Zoals je ook bij dit incident ziet, is direct de kou uit de lucht. Partijen zijn dan in staat om met elkaar op een normale wijze te overleggen hoe eventuele gevolgen van de fout kunnen en moeten worden hersteld. Zo werkt het ook in mediation. Partijen hebben altijd ieder een eigen aandeel in het conflict. Neem de verantwoordelijkheid daarvoor en biedt daarvoor oprechte verontschuldigen aan. Dat maakt de zaak niet dramatischer, maar dat lost de zaak op.

Het incident van vorige week zondag en de reactie van het OM daarop zijn een schoolvoorbeeld van hoe efficiënt excuses werken.

Mediation- Boddaert Advocaten

 

Boddaert Advocaten