//
home
Ed Klungers
“Letselschade en scheiden”Ed Klungers

Letselschade en scheiden

Je ziet het regelmatig voorbij komen: procedures tussen echtgenoten die zijn gescheiden, waarbij er één tijdens het huwelijk een schadevergoeding heeft ontvangen voor letselschade. De vraag is dan welk deel van de schadevergoeding verknocht is. Het gaat dan vooral om het smartengeld en de schade-uitkering. Meestal wordt een schadevergoeding op een gezamenlijke bankrekening gestort. Het wordt dan gebruikt voor de gezamenlijke huishouding. Als later het slachtoffer gaat scheiden is meestal niet meer te achterhalen waar de schadevergoeding voor gebruikt is. Dit kan dan tot grote problemen leiden bij verdeling van de huwelijkse gemeenschap.

Nieuwe bankrekening

Ik raad slachtoffers al tijden aan om een nieuwe bankrekening te openen waar de schadevergoeding op wordt overgemaakt. Het (voorschot op) smartengeld en de schadevergoeding die bedoeld is voor toekomstige schadeposten, kunnen op die rekening blijven staan. Schadevergoedingen ter compensatie van huishoudelijke kosten of andere kosten, kunnen naar een gezamenlijke rekening worden overgemaakt. Het is dan veel makkelijker om de geldstromen later te achterhalen.

Eenvoudig advies maakt het makkelijker

Veel belangenbehartigers vinden het moeilijk om dit onderwerp te bespreken, maar het slachtoffer moet ook over dit risico worden geïnformeerd. Dit eenvoudig advies kan niet alle problemen bij een eventuele verdeling van de boedel bij een scheiding, voorkomen, maar het maakt het wel wat makkelijker.

 

Boddaert Advocaten