home
door: Ed Klungers, advocaat
“Letselschadebureaus staan u gratis bij. Gelooft u dat?”door: Ed Klungers, advocaat

Letselschadebureaus staan u gratis bij. Gelooft u dat?

Op iedere website van letselschadebureaus staat vermeld dat zij slachtoffers gratis bijstaan. Als argument om vooral niet naar een letselschade advocaat te gaan wordt vrijwel altijd opgemerkt dat een advocaat enorme hoge tarieven in rekening brengt. Een paar willekeurige citaten: “Om te voorkomen dat u wordt geconfronteerd met enorme hoge nota’s, gaat u vooral niet naar een advocaat” en  “Het laten claimen van een schadevergoeding door een advocaat is prijzig. Deze kosten hoeft u niet te maken. U heeft recht op gratis hulp.”

Misleidende en onjuiste informatie

Letselschadebureaus die dergelijke teksten op hun website plaatsen proberen slachtoffers af te houden van de deskundige bijstand van een gespecialiseerde letselschade advocaat op grond van misleidende en onjuiste informatie. En vaak lukt dat ook nog. Gratis hulp voor letselschadeslachtoffers. Dat gelooft u toch niet. Ik kan u verzekeren dat letselschadebureaus niets gratis doen.

De feiten op een rijtje

In de wet is geregeld dat de kosten van een belangenbehartiger van letselschadeslachtoffers moeten worden vergoed door de aansprakelijke partij (meestal een verzekeraar), mits deze kosten redelijk zijn. Of het nu om een letselschade advocaat gaat of een letselschadebureau, de redelijke kosten moeten worden vergoed. De tarieven van (letselschade) advocaten wijken over het algemeen niet af van de tarieven die letselschadebureaus hanteren. Veel letselschadebureaus brengen zelfs hogere tarieven in rekening.

Qua kosten geen verschil

Of een slachtoffer zich laat bijstaan door een letselschadebureau of een gespecialiseerde advocaat, maakt wat kosten betreft voor hem/haar niet uit. Die kosten moeten door de verzekeraar worden vergoed. Het verschil is alleen dat een gespecialiseerde letselschade advocaat hoger en beter is opgeleid en aantoonbaar meer juridische kennis heeft dan een medewerker van een letselschadebureau, die vaak niet eens jurist is. Als een letselschadebureau op de website onjuiste en misleidende informatie verstrekt aan het slachtoffer om zo meer zaken binnen te krijgen, heb ik grote twijfels over de integriteit, onafhankelijkheid en kwaliteit.

 

Boddaert Advocaten