home
Ellen Copini
“Sjeng zal nooit de ochtend vergeten waarop hij wakker werd en zijn benen niet meer kon bewegen”Ellen Copini

Dwarslaesie

Sjeng zal nooit de ochtend vergeten waarop hij wakker werd en zijn benen niet meer kon bewegen. Een paar dagen daarvoor was zijn ladder onder hem weggegleden bij zijn werk als timmerman. Hierdoor was hij een paar meter naar beneden gevallen. Het letsel leek aanvankelijk mee te vallen: een paar gebroken ribben. Zeer pijnlijk, maar niet levensbedreigend. Via een ruggenprik kreeg Sjeng pijnstilling toegediend. Daarna voelde hij zich steeds slechter, totdat hij dus wakker werd en zijn benen niet meer kon bewegen. Onderzoek wees uit dat op de plek waar de ruggenprik was gegeven een abces was ontstaan. Dat abces had zijn zenuwen afgekneld. Het gevolg was een lage dwarslaesie.

Gratis letselschade spreekuur

Een vriend raadde Sjeng aan om een letselschadeadvocaat in de arm te nemen. Sjeng voelde daar niet veel voor. Dat kon hij nooit betalen, dacht hij. Zeker niet nu wel duidelijk was dat hij nooit meer zou kunnen werken en in een uitkeringssituatie zou belanden. “Maar bij Boddaert Advocaten hebben ze een gratis spreekuur”, antwoordde de vriend. “Ga eens praten, dat kost je niets”.

En zo kwam ik in contact met Sjeng. En ik moet zeggen, ondanks de trieste omstandigheden, was het een feestje om voor Sjeng te werken. Ik heb nog nooit een cliënt meegemaakt die zijn lot zo rustig en opgewekt droeg. Sjeng verstaat als geen ander de kunst om te kijken naar wat nog wel mogelijk is en niet te blijven hangen in wat niet meer mogelijk is. Daarin werd hij ook fantastisch gesteund door zijn echtgenote, die op dezelfde nuchtere wijze de diepingrijpende veranderingen onderging.

Kijk naar de mogelijkheden

Trots vertelde Sjeng mij dat hij had meegedaan aan de HandbikeBattle in Oostenrijk. Een geweldig initiatief van een aantal revalidatiecentra in Nederland, waaronder Heliomare. 20 Kilometer bergop bij 32 graden Celsius! Ook is Sjeng weer gaan skiën. Tezamen met een skileraar, die ook wel van een uitdaging hield, stortte Sjeng in een stoeltje de berg af, terwijl hij de skies onder zich over de sneeuw hoorde schrapen en de wind in zijn gezicht voelde. Hij had er van genoten!

Ook is hij blij dat hij zijn dochter een paar keer per week naar de balletopleiding in Amsterdam kan rijden in zijn aangepaste auto. Als hij het ongeval niet had gehad en was blijven werken, dan had hij haar dat niet kunnen bieden en nu is zij in staat om een balletopleiding te volgen. Daar is hij trots op.

Financiele toekomst veiligstellen

Jaren lang zijn we bezig geweest met de verzekeraar van de inmiddels failliete werkgever van Sjeng om de schade te regelen. In eerste instantie ging het vlot en werd de woning van Sjeng op kosten van de verzekeraar aangepast en kreeg hij een aangepaste auto. Het werd lastig toen het verlies aan verdienvermogen voor de toekomst moest worden berekend. Volgens de verzekeraar zou Sjeng in de situatie zonder dit ongeval op een gegeven moment ook wel in een uitkeringssituatie terecht zijn gekomen. De verzekeraar ging er vanuit dat Sjeng ofwel werkeloos zou zijn geraakt, omdat ten tijde van het ongeval sprake was van een crisis in de bouw, ofwel arbeidsongeschikt zou zijn geworden omdat bij Sjeng bij toeval ook nog een andere aandoening was ontdekt. Het eerste argument van de verzekeraar is achterhaald door de realiteit: het gaat weer heel goed in de bouw. Voor het tweede argument was een extra medische expertise nodig. Daarin kwam vast te staan dat Sjeng in de situatie zonder ongeval prima had kunnen blijven werken.

Sjeng is tevreden. Zijn toekomst is financieel veiliggesteld. Dat was eigenlijk het enige dat Sjeng zelf niet lukte. Ik ben blij dat ik hem daarin heb kunnen helpen. Voor de rest redt Sjeng zich prima.

Sjeng kwam langs met een bos bloemen en een dinerbon. Een dinerbon van een restaurant, waar hij zelf ook graag kwam, vertelde hij mij. En toen ik daar binnen liep, snapte ik dat. Een warme, gezellige no-nonsense sfeer. Eigenlijk precies zoals Sjeng in het leven staat. Case closed.

 

Boddaert Advocaten