home
Mona de Vries-Meijer
“Tips voor ondernemers in de coronacrisis”Mona de Vries-Meijer

14 april 2020

Tips voor ondernemers in de coronacrisis

De overheid en overheid gerelateerde organisaties stellen alles in het werk om ondernemers te helpen de huidige crisis te overleven. Bijna dagelijks breiden de mogelijkheden om de financiƫle zorgen op te lossen zich uit. Ziet u door de bomen het bos nog?

De overheid heeft haar informatie gecentreerd op:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen

Daarnaast geeft de Kamer van Koophandel een wegwijs voor ondernemers op:
https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/

Wat betekenen de overheidsmaatregelen voor uw specifieke situatie?

Gebruik de Corona Calculator van VNO-NCW en MKB Nederland op www.coronacalculator.nl en bereken online welke regelingen voor u van toepassing zijn en wat de financiƫle consequenties van de crisismaatregelen voor u zijn.

Naast de overheidsmaatregelen zijn er meer mogelijkheden voor ondernemers om de schade te beperken. Een greep uit de opties:

Verstrek een tegoedbon in plaats van geld terug

Bedrijven die een vooruitbetaling of aanbetaling hebben ontvangen en waarbij vanwege de coronacrisis de levering of het evenement niet doorgaat, dienen in principe de aanbetaling terug te storten. Op de website van de ACM (autoriteit consument en markt) wordt consumenten de suggestie gedaan een aangeboden tegoedbon te accepteren, mits het een redelijk voorstel is. Maak indien van toepassing gebruik van deze mogelijkheid en verwijs uw afnemers naar https://www.consuwijzer.nl/coronacrisis/alles-over-vouchers-tegoedbonnen-en-compensaties ter ondersteuning van de redelijkheid van uw voorstel.

Vergoed een thuiswerkplek voor je personeel onder de Werkkostenregeling (WKR)

De WKR biedt de mogelijkheid om tot een bedrag van 1,7% van het loon belastingvrij verstrekkingen aan het personeel te doen. Dat kan ook de vergoeding voor een werkplek thuis zijn.

Als het noodzakelijk is dat er thuis gewerkt wordt als gevolg van corona, dan mag de werkgever ook voorzieningen verstrekken die de medewerker thuis kan gebruiken om zijn werk te kunnen uitvoeren. Denk aan een mobiele telefoon, computer en een werkplek. Die moet de werknemer dan te zijner tijd weer inleveren. De belastingregels van de WKR vindt u op https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/handboek-loonheffingen-jan-2020-lh0221t01fd.pdf

Er zijn ook kantoormeubel leveranciers die werkplekinrichting verhuren op tijdelijke basis (bijvoorbeeld Bredewijn in Alkmaar). Wellicht ook een optie.

Axel de Groot, Lique van der Leer en Mona de Vries-Meijer zijn onze deskundigen op het gebied van ondernemingsrecht. Mail of bel voor persoonlijk advies. Zij staan u graag bij.

 

Boddaert Advocaten