home
door onze advocaat/mediator: Ellen Copini
“Houdt het heft in eigen hand met mediation”door onze advocaat/mediator: Ellen Copini

Trump, Clinton en mediation

Het is woensdagochtend 9 november 2016. De wekker gaat. Ik word wakker. Wat was er ook alweer? O ja, de verkiezingen in Amerika. Even op mijn mobiel kijken. Hillary zal wel ……. Wat?? Trump? Niemand had dit zien aankomen. Niemand had dit voorspeld. Of toch wel? Er zijn een aantal mensen die dit al wel hebben voorspeld. Mensen die weten wat er werkelijk leeft onder de kiezers. Mensen die echt hebben geluisterd naar de kiezers.

Protest uit onvrede

Uit de analyses wordt duidelijk dat veel mensen op Trump hebben gestemd uit protest, uit onvrede, omdat zij geen vertrouwen meer hebben in het politieke etablissement. Neem bijvoorbeeld de staat Wisconsin. Ik heb begrepen dat deze staat al jaren naar de democratische kandidaat gaat. De meerderheid van de bevolking bestaat uit laag opgeleide blanke Amerikanen. Een groot deel van hen is zijn/haar baan kwijt geraakt onder Obama, met name door de globalisering. Er wordt nu met goedkoop staal uit China gewerkt in plaats van met door Amerikanen bewerkt staal. Deze mensen hebben grote zorgen. Voor hun is de globalisering een achteruitgang en geen vooruitgang, zoals Obama de Amerikanen steeds heeft voorgehouden. Wat gaat Hillary Clinton voor deze mensen doen? Geen idee, want Hillary heeft in de verkiezingscampagne Wisconsin niet één keer bezocht. De mensen daar voelen zich niet gehoord. Er wordt niet naar ze geluisterd en dus stemmen ze uit protest nu op Trump in de hoop dat het anders wordt.

Er wordt niet geluisterd

Ook de democratische partij heeft niet goed geluisterd naar de kiezers. Veel democratische kiezers hadden na 8 jaar first lady in het Witte Huis en 4 jaar minister van Buitenlandse Zaken hun buik meer dan vol van Hillary Clinton. Dat Bernie Sanders het Clinton zo lange tijd zo moeilijk heeft kunnen maken, was wel een teken aan de wand, maar is genegeerd.

Bedrogen uitkomen

Zo gaat het in het groot en zo gaat het in het klein. Heeft u ook een opponent die niet (meer) reageert zoals u verwacht? Die zich van u afkeert, die argumenten aanvoert, die niet kloppen, die onbetrouwbaar lijkt geworden? Dit wordt vaak veroorzaakt doordat partijen in een conflictsituatie niet meer luisteren naar elkaar. Iedere partij is met zijn eigen standpunten en eigen belangen bezig. U kunt dan nog zo hard uw best doen, en net als Hillary gaan voor uw eigen belang totdat u er letterlijk en figuurlijk bijna bij neervalt, maar als u niet luistert naar wat er werkelijk bij de andere partij speelt of de beslissing over uw conflict aan een derde, zoals een rechter, overlaat, dat kunt u net als Hillary nog wel eens bedrogen uitkomen. Voor Hillary Clinton is het nu te laat. Mede door haar leeftijd zal zij nooit de eerste vrouwelijke president van Amerika worden.

Voor u is het nog niet te laat

U kunt nog altijd gaan praten met uw opponent en samen proberen tot een oplossing te komen. Denk niet dat u het wel kunt oplossen door uw eigen lijn te volgen. Dat dacht Hillary Clinton ook. Vertrouw niet te veel op anderen. Dat deed Hillary Clinton ook. Houd het heft in eigen handen door zelf met de wederpartij in gesprek te gaan. Ja, dat is moeilijk. Maar mediators zijn er speciaal voor opgeleid om de gesprekken tussen u en uw wederpartij in goede banen te leiden en die informatie boven tafel te krijgen, die noodzakelijk is om de problemen goed benoemd te krijgen. Daarna kunnen partijen onder begeleiding van een mediator zelf een oplossing voor hun zaak bewerkstellingen. Dat kan niet zolang u niet weet wat de andere partij nu werkelijk denkt en welke belangen hij/zij heeft. En het kan niet zolang uw wederpartij niet weet hoe u daadwerkelijk over de zaak denkt en welke belangen u heeft. Tijdens de mediation wordt dit over en weer wel inzichtelijk gemaakt.

Hoe lang wacht u nog met het daadwerkelijk oplossen van uw conflict?

Bel 072-5744409 voor vrijblijvende en kosteloze informatie over mediation.

Boddaert Advocaten