Veilig op de fiets: ‘gebruik je kop, zet een helm op!’

1 september 2020 – leestijd 2 minuten

De corona-uitbraak heeft op het vervoer binnen Nederland invloed, zo is inmiddels wel gebleken. Veel mensen ontwijken op dit moment het openbaar vervoer en geven voor het woon-werkverkeer de voorkeur aan de fiets. Daarnaast halen we graag een sportieve frisse neus op de fiets. Nu de scholen weer zijn begonnen, zijn ook de fietsende scholieren weer in het dagelijkse straatbeeld aanwezig. Het fietspad raakt steeds voller en het is hierdoor het domein van een bonte verzameling van gebruikers geworden. En daarbij zien we veel verschillende gebruikers, die zich allemaal met een andere snelheid voortbewegen. Door de toename van drukte en snelheidsverschillen op de fietspaden ontstaan onveilige situaties.

E-bikes

De verkoop van de e-bikes is de afgelopen tijd hard gestegen. Helaas zien we daardoor ook meer ongevallen met deze e-bikes. Daarbij is vooral het gemak, waarmee een hogere snelheid wordt behaald, een punt van aandacht. De gebruiker van de e-bike moet zich hiervan bewust zijn en hierop zijn fietsgedrag aanpassen. Met name onder senioren blijkt dit geen gemakkelijke opgave. Uit de cijfers van het CBS blijkt, dat er het afgelopen jaar 119 70-plussers omkwamen bij een fietsongeluk. Dat is maar liefst 60 procent van het totaal. Ouderen zijn geneigd om hun eigen fietsvaardigheden te overschatten. Dit terwijl overige weggebruikers juist de snelheid van deze senioren op de fiets onderschatten. Want waar men zonder e-bike zo’n 12 km per uur reed, is dat met e-bike plots twee keer zo snel.

Letsel door ongeval met e-bike voorkomen?

Een gemakkelijke oplossing om een slechte afloop van een fietsongeluk te voorkomen is het dragen van een fietshelm. Twee intensivisten van het Maastricht UMC lieten onlangs in de media weten, dat zij graag willen dat de fietshelm gemeengoed wordt onder alle fietsers. Op de Spoedeisende Hulp komen zij namelijk veel gewonde fietsers van allerlei leeftijden en fietstempo tegen. Helaas zien zij daarbij ook vaak ernstig hersenletsel. Samen met oud-profwielrenner Bram Tankink willen zij de slogan “gebruik je kop, zet een helm op” inburgeren. Om de veiligheid te vergroten kan daarnaast gedacht worden aan een snelheidsbegrenzer op de e-bike of het verplicht stellen van een rijvaardigheidscursus voor ouderen, die een e-bike willen aanschaffen.

Letsel, wat nu?

Helaas schuilt een ongeluk vaak in een klein hoekje. Loop je als fietser door toedoen van een ander letsel op en lijdt je daardoor schade, dan is er vaak recht op vergoeding van deze schade. Bij Tanger Boddaert Advocaten zijn de letselschade advocaten zeer ervaren met het bijstaan van fietsers, die slachtoffer zijn van een ongeval. Heeft u vragen, neemt u dan gerust contact op via 072 – 5744409 of info@boddaertadvocaten.nl.

Over Mr. I Degenaar

Iris Degenaar is gespecialiseerd in letselschade en overlijdensschade met speciale aandacht voor whiplash letsel. Sinds 2009 werkt zij als advocaat.

Bekijk profiel
Kantoor Alkmaar 072-5744409
Rechtstreeks 072-5140063
E-mail i.d.degenaar@tangerboddaert.nl

Heeft u een kwestie of een vraag?

Bel 06 – 528 659 02 of laat uw gegevens achter