Waar heb ik recht op na een bedrijfsongeval?

Een ongeval op het werk, en dan?

Maarten is productiemedewerker en krijgt een ongeval op zijn werk: Hij loopt ernstig letsel aan zijn hand en arm op, doordat hij zijn arm beschadigt in een verpakkingsmachine. Die was hij aan het schoonmaken toen een collega de machine aanzette, in de veronderstelling dat hij al klaar was.

 

Door de gevolgen van het ongeval kan Maarten zijn oude werk niet meer doen en naast alle schade die hij loopt zoals medische kosten, huishoudelijke hulpkosten, een aangepaste auto en smartengeld, raakt hij ook nog eens zijn baan kwijt. Hij belandt in de WIA en gaat terug in inkomen. Wat nu?

Gelukkig beschermt de wet werknemers die op het werk een ongeval oplopen.

 

Werkgever aansprakelijk

Bij ongevallen op het werk bepaalt de wet namelijk dat de werkgever in principe aansprakelijk is voor de schade die een werknemer oploopt op het werk. Ook als het ongeval door een collega is veroorzaakt bijvoorbeeld. Er zijn wel randvoorwaarden. Zo moet Maarten wel bewijzen dat het ongeval op het werk is gebeurd en is opzet of bewuste roekeloosheid van het slachtoffer uitgesloten. Als de werkgever kan bewijzen dat hij het ongeval niet had kunnen voorkomen dan gaat hij ook vrijuit. Die bewijslast rust daarbij op de werkgever.

In het geval van Maarten had de werkgever het ongeval kunnen voorkomen door het personeel betere instructies te geven, bijvoorbeeld door altijd de stekker uit de machine te halen bij schoonmaakwerk, en te bepalen dat degene die de machine schoonmaakt de stekker er weer indoet.

 

Schadevergoeding na ongeluk op het werk

De werkgever (of zijn aansprakelijkheidsverzekering) moet alle schade vergoeden die het slachtoffer oploopt. Denk dan aan:

  • medische kosten (eigen risico en niet verzekerde zorg);
  • kosten voor huishoudelijke hulp;
  • vergoeding van de schade doordat je niet meer zelf kunt klussen aan je huis en dure professionals moet inschakelen;
  • aanpassingen in de woning, auto etc.;
  • bijzondere medische kosten die niet door de zorgverzekeraar vergoed worden, bijvoorbeeld een bijzondere (hand)prothese;
  • kosten voor omscholing;
  • tuinman als je niet meer kunt tuinieren;
  • schade als gevolg van inkomensachteruitgang;
  • smartengeld;
  • alle juridische kosten.

 

Toekomstschade

Sommige schadeposten zijn blijvend en het kan niet van een slachtoffer gevergd worden dat die elk jaar weer zijn hand moet ophouden om de schade vergoed te krijgen. Daarom wordt als de schade voldoende bepaalbaar is, een begroting gemaakt van de toekomstschade. Als er sprake is van een blijvende achteruitgang in salaris, dan wordt tot de AOW-datum het tekort aan inkomen aangevuld. Ook wordt rekening gehouden met een gemiste carrière of geplande uitbreiding van uren die niet meer doorgaat. Maar ook gemiste pensioenopbouw is een schadepost die vergoed moet worden.

 

Kosten advocaat

Alles bij elkaar gaat het vaak om heel veel geld. Goede juridische bijstand is daarom noodzakelijk. De drie gespecialiseerde letselschadeadvocaten van Boddaert zijn deskundig en betrokken. Wij helpen je graag. En gelukkig kun je ons met een gerust hart inschakelen want de aansprakelijke partij moet ook de kosten van de advocaat vergoeden.

Bel 072-5744409 of mail info@boddaertadvocaten.nl voor een gratis en vrijblijvend advies.

 

Mona de Vries-Meijer

Over Mr. drs. M.A.M. de Vries-Meijer

Mona de Vries-Meijer is sinds 2007 advocaat. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van letselschade en overlijdensschade zaken, met focus op ondernemers met letsel. Daarnaast is zij gespecialiseerd in insolventierecht.

Bekijk profiel
Kantoor Alkmaar 072-5744409
Rechtstreeks 072-5140069
E-mail m.de.vries@tangerboddaert.nl

Heeft u een kwestie of een vraag?

Bel 06 – 528 659 02 of laat uw gegevens achter