home
“De eigenaar van een dier is aansprakelijk
als het dier letsel veroorzaakt”

Letsel, toegebracht door een dier

Stel: uw kind is in de tuin aan het spelen met een bal. De hond van de buren kijkt vanuit zijn eigen tuin toe. Ineens springt de hond over het tuinhekje, rent op uw kind af en bijt uw kind in zijn gezicht. Uw kind is geschrokken, gewond en houdt een lelijk litteken op zijn wang over aan de bijtwond.

U gaat verhaal halen bij de buren. Die zeggen dat zij er niets aan kunnen doen. Hun hond is dol op balspelletjes. De hond is niet vals, maar heeft per ongeluk in het gezicht van uw kind gebeten. De hond wilde de bal vangen.

De buren zijn in dat geval toch aansprakelijk stellen voor het letsel, dat aan uw kind is toegebracht.

De eigenaar van het dier is  aansprakelijk

In de wet is bepaald dat een bezitter van een dier altijd aansprakelijk is voor de door het dier aangerichte schade. In sommige gevallen kan wel sprake zijn van (gedeeltelijke) eigen schuld aan de kant van het slachtoffer, bijvoorbeeld als het slachtoffer een hond tegen de instructies in niet heeft aangelijnd. Maar van eigen schuld is in het gegeven voorbeeld natuurlijk geen sprake.

Veel voorkomende ongevallen waarbij de eigenaar van een dier aansprakelijk is, zijn ongevallen met een paard of pony. Maar ook (kinder-) boerderijdieren als koeien, geiten en schapen kunnen letsel veroorzaken.

Letsels door paard of pony

Wij worden nogal eens geconfronteerd met letsel ten gevolge van ongevallen in maneges. Er kan sprake zijn van letsel ten gevolge van een val van het paard tijdens de paardrijles. Maar er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van letsel ten gevolge van een trap van een paard tijdens het opzadelen of verzorgen van het paard.

Is de manege in zo’n situatie aansprakelijk? In de wet is immers bepaald dat bezitters van dieren aansprakelijk zijn voor letsel, toegebracht door het dier.

Verdeling van aansprakelijkheid

In de rechtspraak wordt ook rekening gehouden met de bijzondere situatie, dat de berijder/verzorger van het paard weet dat hieraan bepaalde risico’s zijn verbonden. Paarden blijven immers altijd tot op zekere hoogte onberekenbaar. Als er dan iets gebeurt, is dit dus nooit volledig onverwacht. Dat maakt dat rechters van oordeel zijn dat meestal een deel van de schade voor rekening van de berijder/verzorger moet blijven in zo’n situatie. Welk deel van de schade uiteindelijk door de manege moet worden vergoed, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Zo zal moeten worden nagegaan of de situatie in de manege zo veilig mogelijk is geweest, en of het slachtoffer door de manege voldoende is geïnformeerd en is geïnstrueerd. Is er voldoende toezicht geweest en heeft de manege de berijder niet onnodige risico’s laten lopen? Dat soort vragen moeten eerst worden beantwoord, voordat de verdeling van de aansprakelijkheid kan worden vastgesteld.

Eerste gesprek is kosteloos

Boddaert Advocaten heeft veel ervaring en is deskundig op dit gebied. Heeft u letsel door een dier, Informeer bij ons naar de mogelijkheden om uw schade te verhalen. Het eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend.

Voor meer informatie over dit onderwerp belt u met een van onze advocaten op telefoonnummer 072-5744409.

Boddaert Advocaten