home
De letselschade specialisten van Boddaert Advocaten
“Laat u adviseren door een
gespecialiseerde letselschade advocaat”
De letselschade specialisten van Boddaert Advocaten

Letsel bij een ongeval tijdens een vakantie

Als u een reis heeft geboekt bij een reisorganisatie en u overkomt een ongeval tijdens de reis kan de reisorganisator aansprakelijk zijn voor uw schade. In het Burgerlijk Wetboek is geregeld wanneer een reisorganisator aansprakelijk is. Het gaat dan om een zogenaamde pakketovereenkomst. Dat is een van te voren georganiseerde reis waarbij de reisorganisator het vervoer en het verblijf heeft geregeld en soms een andere toeristische dienst zoals activiteiten of excursies. Als de reis niet verloopt zoals verwacht op grond van die overeenkomst, is de reisorganisator aansprakelijk voor de schade, tenzij er bijvoorbeeld sprake is van overmacht of als de schade is ontstaan door toedoen van de reiziger zelf.

Excursie

Als een excursie ter plaatse wordt georganiseerd is er geen sprake van "een van te voren georganiseerde reis" zodat de organisatie niet aansprakelijk is, zo oordeelde de rechtbank Almelo op 31 augustus 2011.

Uitspraak

De rechtbank Amsterdam heeft op 20 oktober 2010 geoordeeld dat een reisorganisatie aansprakelijk is voor een busongeval veroorzaakt door een klapband en waarbij de chauffeur te hard reed.

Ervaring

Mr. Klungers heeft slachtoffers bijgestaan van een busongeval in Zuid-Afrika. De bus werd aan de achterzijde door een andere bus aangereden, raakte van de weg en viel om met als gevolg veel gewonden. De reisorganisatie stelde zich op het standpunt dat er sprake was van overmacht, omdat de schuld lag bij de bus die achterop reed. Er was echter aangetoond dat de bus een probleem had met de motor en op het moment van het ongeval met een veel te lage snelheid over de snelweg reed. De bus had dus een mankement en daarom was de reisorganisator aansprakelijk (rechtbank Noord-Holland 17 april 2014).

Onbezorgde vakantie

Wij hopen natuurlijk dat u ook deze zomer kunt genieten van een onbezorgde vakantie, maar mocht uw vakantie niet verlopen zoals u had mogen verwachten en als u daardoor schade heeft geleden, kunt u voor vragen altijd bij ons kantoor terecht.

Bel voor telefonisch advies 072- 57 444 09.

Boddaert Advocaten