home
“Winnaars hebben
een plan”

Rechtsvormen

De onderneming kan op verschillende manieren gedreven worden. De ondernemers onder u kennen allen de vennootschap onder firma, de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap. Deze vormen komen veel voor, maar vertonen grote juridische verschillen die men op het eerste gezicht niet ziet.

Vooral als startende ondernemer is het van belang op de hoogte te zijn van deze verschillen.

Rechtsvormen zonder rechts-persoonlijkheid

Er zijn twee soorten rechtsvormen. Allereerst de rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Dit zijn de eenmanszaak, de vennootschap onder firma, de commanditaire vennootschap en de maatschap. Bij deze rechtsvormen bent u met uw gehele privé vermogen aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Ook als de onderneming in zwaar weer beland buiten de schuld van de onderneming.

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid

Daarnaast bestaan er de rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid (de rechtspersonen). U moet dan denken aan de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap. Doordat de rechtspersoon zelf drager is van rechten en plichten zijn de bij de rechtspersoon betrokken personen (bijvoorbeeld directeuren) niet in privé aansprakelijk voor schulden van de rechtspersoon.

Voor meer informatie over dit onderwerp neemt u contact op met één van onze gespecialiseerde advocaten via telefoonnummer 072-5744409.

Boddaert Advocaten