home
“Boddaert Advocaten
voor deskundig advies”

Hypotheek

In een grote meerderheid van de gevallen wordt voor de aanschaf van onroerend goed een hypotheek afgesloten. Dit houdt kort gezegd in dat voor de aanschaf van de onroerende zaak een geldlening afgesloten wordt, en dat de geldgever tot zekerheid voor terugbetaling van die lening, zeer sterke aanspraken op die onroerende zaak krijgt.

Hypotheekgever en hypotheeknemer

Overigens: degene die geld leent, geeft een hypotheek op zijn pand, en wordt hypotheekgever genoemd. De geldverstrekker krijgt een hypotheek, en is derhalve hypotheeknemer.

Veiling

Een hypotheek komt tot stand door middel van een notariƫle akte (www.notaris.nl). Indien de geldlening niet naar behoren wordt terugbetaald, heeft de hypotheeknemer onder meer het recht om het pand te veilen en zich uit de veilingopbrengst te voldoen. Indien enigszins mogelijk, is het verstandig om het niet op een veiling te laten aankomen: de opbrengst op een veiling is doorgaans aanzienlijk lager dan bij normale onderhandse verkoop.

Deskundig advies

Bij het aangaan van een hypotheek is het zinvol om niet alleen naar de rente te kijken. De overige voorwaarden zijn ook van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om boetevrij vervroegd af te lossen. Deskundig advies is zeker op zijn plaats.

Een onafhankelijke hypotheekadviseur

Bij de keuze van een hypotheekadviseur dient aandacht besteed te worden niet alleen aan kennis en ervaring, maar ook aan onafhankelijkheid ten opzichte van de geldverstrekkers.

Voor meer informatie over dit onderwerp neemt u contact op met mr. Axel de Groot via telefoonnummer 072-5744409.

Boddaert Advocaten